
Opetusfilosofia
Minulle tärkeintä on, että pääsen tutustumaan aidosti oppilaisiin ja haluan pitää yllä positiivista ja avointa ilmapiiriä. Haluan muokata kursseistani monipuolisia ja oppilaiden maailmaa avartavia. Haluan olla sellainen opettaja, joka on oikeasti läsnä ja oppilaiden tukena. Minulle on hyvin palkitsevaa tukea oppilaita, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta eniten. Pidän huumorin yhdistämisestä tunteihin, sillä ne elävöittävät opetettavaa aihetta ja toivottavasti jäävät myös paremmin mieleen. Osaan tarpeen vaatiessa olla myös hyvin jämäkkä.
Vahvuuteni ovat minulle annettujen palautteidenkin perusteella laadukkaasti suunnitellut opetusmateriaalit ja selkeät opetussisällöt ja tehtävänannot. Minun on luonnollista antaa positiivista palautetta paljon ja rakentavaa palautetta lempeästi. Minulle on tärkeää, että hallitsen opetettavan aiheen hyvin ennen tuntia ja pidänkin havainnollistavien PowerPoint – esitysten tekemisestä, joista välittyy aiheen tärkeimmät kohdat. Kokeilen innokkaasti myös uusia sovelluksia opetukseen ja olenkin luonut useasti oppilaille oman opiskeluympäristön Padlet -verkkosovellukseen. Minulla on hyvät IT-taidot ja käytän paljon Canvaa, iPiccyä sekä Adoben eri ohjelmia (Photoshop, InDesign, Illustrator, Premiere).
Kehittämisen kohde opettajana olemisessa on minulle sen kasvatuksellinen puoli. Olen jokaisessa opetusharjoittelussa opettanut aiheita oman osaamisalueitteni ulkopuolelta, jonka vuoksi olen ollut epävarma omasta opettajuudestani, sillä haluan panostaa opetukseen kunnolla, mutta lyhyessä ajassa en yllä omaan standardiin. Vaikuttavimpia asioita opettajuuteni muokkaamisessa on ollut auktoriteettisen kielenkäytön opetteleminen, esimerkiksi sanomalla asiat käskymuodossa.
Sinulla on lempeä ja ymmärtävä suhtautuminen opiskelijoihin ja se tekee sinusta opettajana helposti lähestyttävän.
Mielestäni hallitsit opetettavat asiat hirmuisen hyvin. Tuntien sisällöt olivat tarkasti suunniteltuja ja osasit kertoa asioista todella monipuolisesti. Tunneilla huomiot mielestäni hyvin kaikkia oppilaita. Pidit huolen siitä, että kaikki pääsivät alkuun tehtävissään ja tarvittaessa osasit ohjeistaa jämäkästi ja palauttaa oppilaat myös ruotuun. Pidit myös johdonmukaisesti kiinni tehtävänannoista. Annoit mielestäni hyvää ja rakentavaa palautetta oppilaille.
Kuvataidekasvatukselliset näkemykset
Minulle taide on mm. itsensä ilmaisua ja asioiden sanoittamista, kun sanat eivät riitä. Olen valitettavasti törmännyt harjoitteluissa useasti asenteeseen, että kuvataide on turhaa. Lukiossa ajateltiin, että kuvataidekurssista saisi helposti pisteitä vain olemalla paikalla tekemättä mitään. Tällaisten oppijoiden motivoiminen on hyvin haastavaa, mutta erittäin palkitsevaa loppujen lopuksi.
Opettajana vaadin myös annettujen tehtävien suorittamista, sillä kuvataidetunnit eivät ole pelkkää puuhastelua, jossa valmistuvat työt heitetään heti roskiin. Oppijoille tulee välittyä tehtävän merkitys sekä oppimisen tavoitteellisuus.
Keskustelin lukioharjoittelussa ohjaajankin kanssa tästä yleistyvästä ajatuksesta, kuinka vain tietyillä aineilla pääsee jatko-opintoihin, jolloin taideaineisiin on turha tuhlata aikaa. Ilman taidetta, lukio on kuitenkin pelkkää suoritusta, eikä kokonaisvaltaisesti sivistävää. Lukion ei tulisi valmistaa vain yliopistoon ja työelämään, joten taidekasvattajilla on suuri vastuu sivistää oppilaita kaikenkattavasti ja tehdä lukiossa jalansijaa myös taiteelle. Taide tulee saada näyttäytymään tärkeänä oppijoille.
Kuvataiteessa tuntuu myös olevan olettamus, että on joko luonnonlahjakkuus tai sitten ei. Musiikissa kukaan ei sano, ”en osaa soittaa” sillä ajatellaan, ettei tietenkään osaa ennen kuin on harjoitellut. Oppijoilla on useasti myös hyvin mimeettinen taidenäkemys, ja jos ei osaa piirtää fotorealistisesti niin ei ole hyvä kuvataiteessa. Haluan kuvataideopettajana pureutua etenkin tähän ennakkokäsitykseen ja laajentaa oppijoiden näkemystä taiteesta sekä heidän omista kyvyistään taiteen parissa.
Tavoitteenani olisi joskus päästä luomaan suurempia ja pitkäkestoisempia töitä oppijoille, sillä teettämäni työt ovat kestäneet maksimissaan kaksi kaksoistuntia. Projektiluontoiset, monialaiset ja ilmiöpohjaiset työt kiinnostavat minua suuresti ja päämääränäni on, että saisin niissä säilymään punaisen langan läpi työskentelyn.
Haluan myös opettaa oppijoita lähestymään taidetta rauhassa tulkiten. Useat ovat äkkipikaisia kutsumaan taidetta huonoksi, jos he eivät välittömästi ymmärrä sitä. Taiteen katsomista, tulkintaa ja teoksista puhumista tulee harjoitella lisää.